"Ik kan zoveel meer voor bewoners betekenen”

Gespecialiseerd verpleegkundige Tessy den Daas

“Er zijn mensen die vroeger, toen ze nog thuis woonden, positieve ervaringen hebben opgedaan met alternatieve genees- en behandelwijzen. Velen zijn bijvoorbeeld wel eens naar de masseur geweest. Waarom zou je daar dan nu in het verpleeghuis van af moeten zien?”

Als speciaal opgeleid verpleegkundige met specialisatie complementaire zorg houdt Tessy den Daas zich – naast haar reguliere verpleegkundige taken – bezig met de aanvullende zorg in verzorgings- en verpleeghuis Acht Staten. Deze complementaire zorg is gericht op het lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden van de bewoners in het Wormerveerse huis.
 

Bewoners zitten lekkerder in hun vel
“Bewoners krijgen bij ons dezelfde reguliere verpleegkundige zorg en behandeling als in andere verpleeghuizen. Maar als verpleegkundige met specialisatie complementaire zorg kijk ik juist hoe we op nog meer manieren kunnen zorgen dat bewoners lekkerder in hun vel zitten.”

Tessy noemt een aantal voorbeelden: “Een fijne hand- en voetenmassage kan ervoor zorgen dat iemand rustiger wordt. Met een lichte aanraking stimuleer je namelijk het gelukshormoon. En een energetische interventie – ze noemen het ook wel ‘healing touch’ – kan bijdragen aan minder pijn of kramp.”

Verder werken we ook met muziek, etherische oliën, kleuren en licht. We hebben bijvoorbeeld een plafondprojector. Die richten we op het plafond bij bewoners die bedlegerig zijn. Zij krijgen normaal gesproken heel weinig prikkels. Door projecties van bijvoorbeeld een boswandeling, van de seizoenen of van familiefoto’s krijgen zij die prikkels wel.

Plafondprojecties voor bedlegerige cliënten
“Verder werken we ook met muziek, etherische oliën, kleuren en licht. We hebben bijvoorbeeld een plafondprojector. Die richten we op het plafond bij bewoners die bedlegerig zijn. Zij krijgen normaal gesproken heel weinig prikkels. Door projecties van bijvoorbeeld een boswandeling, van de seizoenen of van familiefoto’s krijgen zij die prikkels wel.”

In het begin was de complementaire zorg wel even wennen voor bewoners, familieleden en collega’s, weet Tessy. “Maar die zijn inmiddels wel om. Sterker nog, in het wekelijks overleg van alle behandelaren staat ook de complementaire zorg ook op de agenda. Artsen geven toestemming om dan een bepaalde behandeling in te zetten. Vooral bij bewoners met Parkinson of veel pijn blijkt die extra zorg een welkome aanvulling.”

Minder pijn, groter welbevinden
“Inmiddels hebben we al tien cliënten die complementaire zorg in ons verpleeghuis krijgen. Door hun welbevinden te stimuleren, ervaren sommige minder pijn, sommige voelen zich gelukkiger. Ik hoop dat nog meer verpleeghuizen en verzorgingshuizen deze extra zorg gaan aanbieden.”